Trouwambtenaar

Voor haar

Frans Halsema zong ‘Voor haar’ tot een Nederlandse wereldhit
https://www.youtube.com/watch?v=VN3lYiYmElg

In de voorgesprekken zijn de bruidegoms doorgaans terughoudend, haast verlegen. Zo ook Mo. Des te mooier waren zijn woorden toen hij zijn gevoel voor zijn aanstaande moest formuleren: “Sedert januari 2020 is zij een deel van mijn leven geworden. Haar hart zit in mijn hart. In mijn lichaam is dat van haar opgenomen en vormen wij een eenheid. In mij zul je haar aanwezig zien; in mijn denken, in mijn handelen.”

Deze woorden deden mij denken aan het liedje “Voor haar” van  Frans Halsema. Het staat nog steeds hoog genoteerd in menige nostalgieke hitlijst. Een stukje uit dat lied: 

Zij verstaat de kunst van bij me horen
In mijn lichaam heeft ze plaats gemaakt voor twee
In mijn ogen woont ze, in mijn oren
Ze hoort en ziet mijn hele leven met me mee
Soms begint ze in mijn hart te zingen
Waar het nacht wordt heeft ze lichtjes aangedaan
En door haar weet ik dan door te dringen
Tot de onvermoede schat van ons bestaan

Zij is meer dan deze woorden zeggen
In mijn lichaam heeft ze plaats gemaakt voor twee
Maar wie weet een wonder uit te leggen
En een wonder draag ik met me mee

– 21 februari –

Blue Monday

Yui draagt een Boeddhistische pot, een geschenk voor de bruid. In de pot worden volgens traditie ook schenkingen gedaan. Op de foto rechts naast Yui haar partner, Erik Mol.

25 Januari: slecht weer. Kans op een nat pak en dat kan niet voor een trouwambtenaar. En ook nog een druk programma: vijf ceremonies stonden op de rol, binnen twee uur af te werken. Het leek wel Blue Monday. Op maandagochtend zijn partnerschapregistraties en huwelijksvoltrekkingen in de basis gratis. Die ochtend is daarmee druk. De ceremonie kan niet langer duren dan 15 minuten. Is een gezelschap te laat dan mag de volgende groep naar binnen. Men maakt ruim baan voor elkaar en de stemming is altijd feestelijk. De babs probeert de plechtigheid een persoonlijk tintje te geven en dat lukt bijna altijd. Het blijft immers een bijzondere gebeurtenis.

Leuk aan de maandag is de grote verscheidenheid van de groepen. Op 25 januari kwamen zij onder meer uit Marokko en Turkije.  De show werd echter gestolen door Erik Mol en zijn partner Yui. Zij en de overige aanwezigen waren gekleed in traditioneel Noordthaise klederdracht. En dat maakte van een ceremonie op zakelijke grondslag een feestelijke gebeurtenis die onderstreept dat een partnerschap toch wat meer betekent dan “tekenen bij het kruisje”. Een geluk bij een ongeluk: dankzij corona vindt de plechtigheid niet in een kantoortje plaats, maar in de raadszaal. 

– 25 januari-

Wat kan er nog veel

Rosemarie Ampoon en Arnoud Krooswoud sloten het jaar af met een huwelijksvoltrekking

Rosemarie Ampoon en Arnoud Krooswoud wilden al eerder in het jaar trouwen. Familieleden van Rosemarie zouden overkomen uit Thailand. Dat was in maart. Maar daarna kon er bijna niets meer en werd de huwelijksplechtigheid uitgesteld, tot 22 december. De setting was sfeervol en bescheiden, net zo bescheiden als de kleine camera die alles vastlegde en life doorzond naar Rosemaries familie. Mooi dat dit kan.

De huwelijksvoltrekking van het bruidspaar De Boer Bolemey inspireerde tot Nederlands-Britse teksten

Er kan nog veel meer. Zo meldden zich twee trotse vaders, elk met een eigen speech. Dat kan, mits het echtpaar het goed vindt (of de ceremoniemeester). De speeches moeten bondig zijn. Drie minuten is een goede vuistregel. Ervaren sprekers weten dat luisteren bijna altijd langer duurt dan spreken. De speeches worden vooraf naar de trouwambtenaar gestuurd die eventuele dubbelingen uit de eigen tekst haalt.

Een bruidegom werd volledig overdonderend door zijn aanstaande eega die haar jawoord verbond aan een prachtig gezongen lied. Steeds vaker leggen paren na het jawoord een gelofte af. Deze gewoonte is kennelijk overgewaaid uit de Verenigde Staten en wordt gewaardeerd door de aanwezigen, maar het hoeft niet.  Een gelofte afleggen is mooi, maar niet makkelijk. En in de raadszaal hebben kinderen alle ruimte voor een dansje.

– 22 december

Raadszaal met cadeautafel

Het echtpaar Knoop Brugel maakte een intiem gebeuren van hun huwelijksvoltrekking

Klein leed in tijden van Covid 19. Het is zo’n bescheiden verzoek: mogen we na het jawoord het glas heffen? In normale tijden zou je denken: zo’n vraag? Alcohol in de raadszaal? Het moet niet gekker worden. Maar het zijn gekke tijden en dan is zo’n verzoek eigenlijk heel normaal. Corona stuurt in Veldhoven paren door van het kantoortje (gratis op maandag) of de burgerzaal naar de raadszaal. Ondanks de afwezigheid van bijna alle familie vrienden en kennissen, zien we als trouwteam van de gemeente toch kans een intieme sfeer te creëren. Bij een huwelijksvoltrekking of partnerschapsregistratie is maarm een beperkt aantal gasten toegestaan. En daarna? Het jawoord is gegeven, maar buiten de raadszaal mag niemand je feliciteren, knuffelen laat staan een zoen geven. Je kunt nergens heen. 

Een tafel vol drank in de raadszaal? Als doekje voor het bloeden? De Babs begrijpt de vraag maar vreest social media met “foto’s” van tafels vol drank in de raadszaal. En dat terwijl de horeca stil ligt. Na afloop van de ceremonie neemt de bode extra tijd voor de muziek op de usb-stick. Tegelijkertijd ontstaat een bescheiden cadeautafel. Die past wèl in de raadszaal.

– 09 oktober-

Gratis op maandag

Marlon van Pelt en Nick Goddrie gingen een geregistreerd partnerschap aan. 4 Getuigen, de babs staat rechts net buiten beeld

De gemeente Veldhoven biedt de mogelijkheid tot gratis trouwen of het gratis aangaan van een geregistreerd partnerschap op maandagochtend. Dit blijkt een zinvol alternatief voor wie een formaliteit wil regelen. Maar er zijn nadelen. Zo is er de spreekkamer waar de ceremonie wordt voltrokken. Die is klein. Bij het aangaan van een duurzame relatie is er slechts plaats voor het paar en hun getuigen. Het kantoortje is daarmee functioneel maar weinig romantisch. Soms kan nog een groepsfoto in de hal worden gemaakt, maar dat is het dan. 

Maar nu, tijden van Corona. ‘Burgerzaken’ regelt de huwelijken en geregisseerd partnerschappen. Die afdeling maakte in maart een prima keuze. De kleine spreekkamer werd vervangen door de raadszaal. Dat is een representatieve en de meest publieke van alle openbare ruimten van het gemeentehuis. Door diezelfde vermaledijde Corona maakt de raad gebruik van beeldbellen. De raadszaal is daarmee tijdelijk vrij. Er is alle ruimte voor afstand tussen paar en getuigen, de spreekstoel van de babs blijft buiten bereik. En in plaats van tissues om een emotioneel traantje te stelpen is er een dispenser om de handen schoon te houden. En zo heeft elk nadeel vaak een voordeel.

Voor meer informatie: info@willem-hornman.nl en https://www.veldhoven.nl/buitengewoon-ambtenaar-van-de-burgerlijke-stand-babs

-4 mei-

Chantal en Paul

Chantal en Paul van Hest voltrokken hun huwelijk met dochter Yfke als assistent-Babs in Loon op Zand

De gemeente Veldhoven kent een trouwvriendelijk beleid. Dit betekent dat je voor relatief weinig geld op een groot aantal locaties kunt trouwen. Ook niet-Veldhovenaren kunnen van deze dienst gebruik maken. Acht bijzondere ambtenaren van de burgerlijke stand (babsen) willen graag het geregistreerd partnerschap of het huwelijk met jullie voltrekken. Wie moet je kiezen? 

De ceremonie maakt de dag altijd uniek, ook al is de plechtigheid zelf bescheiden van opzet. Samen met jullie zorgt de babs er voor dat de officiële én persoonlijke onderdelen één geheel vormen. We maken een afspraak zodat wij elkaar persoonlijk leren kennen en we jullie ideeën en wensen bespreken. Dat doen we aan de hand van een draaiboek en een lijst van onderwerpen, zodat er niets mis kan gaan. Wensen en suggesties voor teksten en muziek worden bekeken en beluisterd. Het ja-woord ligt vast, maar verder is alles aan jullie, zoals het wederzijds uitspreken van een gelofte, het actieve aandeel van kinderen en anderen. Zo wordt de huwelijksvoltrekking een mooie, sfeervolle en geheel bij jullie passende ceremonie. Veldhoven kent veel inwoners met roots van elders. Een plechtigheid voor hen helpen invullen zie ik als een bijzondere uitdaging.

-27 april-