Trouwambtenaar

Gratis op maandag

Marlon van Pelt en Nick Goddrie gingen een geregistreerd partnerschap aan. 4 Getuigen, de babs staat rechts net buiten beeld

De gemeente Veldhoven biedt de mogelijkheid tot gratis trouwen of het gratis aangaan van een geregistreerd partnerschap op maandagochtend. Dit blijkt een zinvol alternatief voor wie een formaliteit wil regelen. Maar er zijn nadelen. Zo is er de spreekkamer waar de ceremonie wordt voltrokken. Die is klein. Bij het aangaan van een duurzame relatie is er slechts plaats voor het paar en hun getuigen. Het kantoortje is daarmee functioneel maar weinig romantisch. Soms kan nog een groepsfoto in de hal worden gemaakt, maar dat is het dan. 

Maar nu, tijden van Corona. ‘Burgerzaken’ regelt de huwelijken en geregisseerd partnerschappen. Die afdeling maakte in maart een prima keuze. De kleine spreekkamer werd vervangen door de raadszaal. Dat is een representatieve en de meest publieke van alle openbare ruimten van het gemeentehuis. Door diezelfde vermaledijde Corona maakt de raad gebruik van beeldbellen. De raadszaal is daarmee tijdelijk vrij. Er is alle ruimte voor afstand tussen paar en getuigen, de spreekstoel van de babs blijft buiten bereik. En in plaats van tissues om een emotioneel traantje te stelpen is er een dispenser om de handen schoon te houden. En zo heeft elk nadeel vaak een voordeel.

Voor meer informatie: info@willem-hornman.nl en https://www.veldhoven.nl/buitengewoon-ambtenaar-van-de-burgerlijke-stand-babs

-4 mei-

Trouwambtenaar (27 april)

Chantal en Paul van Hest voltrokken hun huwelijk met dochter Yfke als assistent-Babs in Loon op Zand

De gemeente Veldhoven kent een trouwvriendelijk beleid. Dit betekent dat je voor relatief weinig geld op een groot aantal locaties kunt trouwen. Ook niet-Veldhovenaren kunnen van deze dienst gebruik maken. Acht bijzondere ambtenaren van de burgerlijke stand (babsen) willen graag het geregistreerd partnerschap of het huwelijk met jullie voltrekken. Wie moet je kiezen? 

De ceremonie maakt de dag altijd uniek, ook al is de plechtigheid zelf bescheiden van opzet. Samen met jullie zorgt de babs er voor dat de officiële én persoonlijke onderdelen één geheel vormen. We maken een afspraak zodat wij elkaar persoonlijk leren kennen en we jullie ideeën en wensen bespreken. Dat doen we aan de hand van een draaiboek en een lijst van onderwerpen, zodat er niets mis kan gaan. Wensen en suggesties voor teksten en muziek worden bekeken en beluisterd. Het ja-woord ligt vast, maar verder is alles aan jullie, zoals het wederzijds uitspreken van een gelofte, het actieve aandeel van kinderen en anderen. Zo wordt de huwelijksvoltrekking een mooie, sfeervolle en geheel bij jullie passende ceremonie. Veldhoven kent veel inwoners met roots van elders. Een plechtigheid voor hen helpen invullen zie ik als een bijzondere uitdaging.

-27 april-