Gids

Diggin?

De vibes van Eindhoven

Het verhaal van de Eindhovense gidsen gaat over high tech en design en hoe je die terugziet in de stad en haar inwoners. Dus vrij weinig oude gebouwen, wel de moderne binnenstad, vernieuwende campussen en woonwijken.

Eindhoven lijkt zichzelf steeds opnieuw uit te vinden, te bewijzen. Eindhoven is de metropoolregio die zich als Brainport richt op technologie. Hoe gaat dat? Als een jazzcompositie die door de tijd steeds inspireert tot verrassende interpretaties. 

De ontwikkeling van deze moderne stad is als een ‘living document’. De lokale overheid volgt de ontwikkelingen in de ondernemingen en in het onderwijs op de voet. Die drie-eenheid (overheid, onderwijs, ondernemingen) heet triple helix en schreef in het begin van de jaren 90 een partituur voor een compositie die de economische ontwikkelingen in harmonie zou realiseren. Het resultaat zie je, voel je. Elke dag.

Waar komen die veranderingen vandaan? Van de ontwikkeling van producten en diensten. Zo heeft de consument wel belangstelling voor entertainment, maar niet meer voor afzonderlijke  contentdragers zoals radio, tv en cd-spelers.

Het beeldmerk van Eindhoven toont drie  horizontale zigzaglijnen. Zij symboliseren energie, beweging, ritme. Eindhoven staat voor zoeken, graven naar nieuwe uitdagingen. Met de Eindhovense Kovacks vragen wij onze bezoekers: Diggin?

– 22 februari –

eRoute

Poot van Metz

Het grote nadeel van honden is dat ze ouder worden en hun actieradius daarmee steeds korter. Uiteindelijk loop je vijfmaal per dag dezelfde ommetjes. Op den duur hoop je voor beide partijen dat de volgende gang zijn laatste zal zijn. Een hond is niet te vervangen. Als het eenmaal zover is valt er een gat dat zich niet laat vullen.

Anders wandelen kan wel, met wandelapps als eroutes.nl. De grap van de app is dat je niet weet wat je te wachten staat. Je geeft op hoeveel kilometer je wilt lopen en de app wijst je de weg. De route voert al snel langs onbekende straten en wegen. Je eigen omgeving ga je met andere ogen zien. Ook delen in je woonomgeving waar je al jaren doorheen rijdt zie je dan letterlijk vanuit een ander standpunt, in een veel rustiger tempo. Bij voldoende afstand is de overgang van wijken of bedrijventerreinen interessant om te zien. Het is alsof je de opbouw van de stad in slow motion volgt. Er gaat niets boven stadswandelingen, met een lokale gids. Kant-en-klare wandelroutes zijn ook leuk. Heb je dat allemaal gehad, dan is zo’n app voor thuis een prima alternatief.

– 27 januari –

De rits

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 72330EED-418C-4C90-876A-2DBA698C394F_1_201_a-768x1024.jpeg
Het Spoorpark in de “schoonste’ stad van het land

Corvid 19 leidt tot veel annuleringen van wandelingen in en rondom Eindhoven. Dat heeft één voordeel: je kunt zelf wat vaker op onderzoek uit.

Sedert de ontwikkeling van de Triple Helix, het samenwerkingsverband van overheid onderwijs en ondernemingen in zuidoost Brabant, maakt Eindhoven een grandioze groei door. Buurstad Tilburg keek daar met een schuin oog naar. Vooral de transformatie van StrijpS sprak tot de verbeelding. De schoonste stad van het land raakte geïnspireerd en zat niet meer stil. De  spoorzone kwam tot herontwikkeling. Een van de belangrijkste remiseterreinen van de NS was al enkele decennia zonder bestemming. De transformatie van de locomotievenhal tot bibliotheek (LocHal) won hoge vakprijzen. Doorgangen onder het spoor verweven de spoorzone met de binnenstad. Dat maakt de spoorzone potentieel kansrijker dan StrijpS. Maar er is meer: Spoorpark. Decennia lang draaiden vrachtwagens van Van Gend en Loos er hun vaste patronen. Nu is het gebied een omvangrijke stadstuin. Mede door de hoogbouw op de achtergrond doet het park denken aan “Sanhattan”, de ‘zuidas’ van Santiago (Chili). Beachvolley, een skateram, speeltuig. Ze zijn mooi en toegankelijk aangelegd. Het hart wordt echter gestolen door de Rits, een kunstwerk die herinnert aan de oorsprong van de Tilburgse economie.

– 20 december-

Foeilelijk

Kasteel Heeswijk, een complex van eeuwen

Foeilelijk is een oud woord en in zekere zin van toepassing op Kasteel Heeswijk. Brabants Landschap zette een wandeling uit rondom dit bastion. De basis van het bouwwerk is een ‘mottekasteel’ uit de 11e eeuw. ‘Motte’ staat voor een aangelegde aarden heuvel. Dat was nodig want deze ‘waterburcht’ (ook zo’n oud woord) ligt in een moeras. Eeuwen van bouwen gingen voorbij. Het resultaat: een complex dat je mooi kunt vinden van lelijkheid. Niet echt foeilelijk dus. Er verbleven beroemde gasten. We noemen Frederik Hendrik, De Zonnekoning, en Pichegru, generaal onder Napoleon.

In de 19e eeuw kocht Commissaris van de Koning André baron van den Bogaerde het kasteel.Hij zorgde voor waterbeheer, wat het woeste gebied ontsloot. Een vervolg daarop zien we in een meanderende Aa. De baron verbeterde ook het slot. Met succes. De locatie is populair bij St. Nikolaas, bruidsparen, wandelaars, toeristen. Duitse gasten zijn onder de indruk van de talrijke bezienswaardigheden op korte afstand van elkaar. Zo gebruikte een gezelschap de koffie in het kasteel, de lunch in kasteel Maurick en de high tea in Efteling Hotel. Geen kasteel, maar wel in sprookjesachtige sfeer.

De routebeschrijving: https://www.brabantslandschap.nl/assets/Uploads/Documenten/Horeca-Wandelfolder-Heeswijk.pdf

-26 oktober-

“Tegenbosch” tweede parel in Slowlane-ketting

De fietsbrug kort na oplevering.

In het stedelijk gebied van Eindhoven wordt een Slowlane aangelegd; een parcours van 32 kilometer lang en (doorgaans) 4 meter breed. De Slowlane levert een essentiële bijdrage aan de bereikbaarheid van de bedrijven in deze regio. Te denken valt aan de volgende concentraties: High Tech Campus (Waalre), ASML/MMC (Veldhoven), Strijp T (Eindhoven), Brainport Innovation Campus (idem) en de campus van Philips Health Care ( Best). Gebruikers van de trajecten zijn bestuurders van: fietsen, ligfietsen, e-bikes, velomobiels, flows, whikes, enz.

Die drukte is niet verwonderlijk. De Slowlane is een concreet antwoord op het mobiliteitsvraagstuk in de Metropoolregio Eindhoven. Een andere reden voor het succes is dat kenniswerkers graag in een groene omgeving verblijven en gebruik maken van sportfaciliteiten. De route voert onder meer langs het Dommeldal. Vooral dat gebied krijgt ter hoogte van De Hogt (knooppunt van de A67, A 58 en A2) een extra impuls, waarbij de nadruk ligt op natuur en recreatie. 

En wat maakt die brug nu tot een parel?  Het is een mooie brug die functioneel/aantrekkelijk wordt aangelicht. Een tweede parel bevindt zich op minder dan 5 kilometer afstand: de Hovenring. Een foto van deze ongelijkvloerse fietskruising elders op deze pagina.

-30 augustus-

Binnenstadwandeling in 1 uur

De Binair Large Object (Blob) op het 18 Septemberplein tijdens Glow

De VVV van Eindhoven organiseert inloopwandelingen in het hart van de stad. In een uur maak je in een kleine groep en Coronaproef in kort bestek kennis met de vijfde en meest innovatieve stad van Nederland. Meer informatie over de mogelijkheden > VVV:

https://www.thisiseindhoven.com/nl/visit/wat-te-doen/uitagenda/2077356594/stadswandeling-door-eindhoven

-25 juli-

Top 5 toiletten

De Bijenkorf Eindhoven

Je moet wat, maar het kan niet. Corona houdt de deur dicht. Logisch, maar het virus neemt de dringende behoefte niet weg. Met een ontheemd gevoel denk je aan drie maanden geleden, toen sprak toegang tot een openbaar toilet nog vanzelf.

Vijf kleine kamers zijn de omweg waard, natuurlijk mits de deur open gaat

Op vijf Van Piere: huiselijk, maar zeker niet royaal. Het is een noodvoorziening voor lezers van spannende boeken. En uitzonderlijk: een boekwinkel met toilet.

Op vier De Hertog. Al sedert de verhuizing van de werkplek van Amsterdam naar het stationskwartier een favoriete stek. Dat komt door het Hollandse aanzien van de hoek waarin de trap naar het het souterrain. In Eindhoven is kruip door sluip door uitzonderlijk.

Op drie De Binnenstad, na een lange gang klein maar fijn. Het toilet is als het restaurant zelf: lunchroom 2.0; Brainport waardig.

Op twee De Kazerne aan de Paradijslaan. Een heerlijke place to be voor designliefhebbers. Kraan en föhn in één hand. De Mercedes Benz onder de Eindhovense toiletten.

Op één met afstand De Bijenkorf. Achter de mooiste warenhuisgevel van Nederland vind je het schoonste en misschien wel meestbezochte kamertje 100 van Eindhoven. Het wachten waard.

-23 juni-

Corona 1 mei 2020

De Hovenring, niet ideaal voor de fietser, maar wel een mooie landmark.

Op elke eerste vrijdag van de maand nodigt Eindhoven nieuwe, buitenlandse inwoners uit voor een kennismakingswandeling. Expats krijgen een eerste indruk van de binnenstad. Het is bijna als een elevator pitch. Als gids van de marketingorganisatie van Eindhoven wil je je gasten meteen inpakken. Je wil hen winnen voor hun eigen keuze: Eindhoven als carrièrestad. En dat in slechts 90 minuten!

Dat is veel te kort, blijkt elke maand weer. En de wandeling wordt gewaardeerd. Mond-tot-mondreclame onder de expats maakte uitbreiding van het gidsenteam zelfs nodig. Je begint op de Vestdijk, vertelt wat over de Dommelstraat en staat stil bij de beelden van (in willekeurige volgorde!) carnaval en Anton Philips. Duik daarna de fietskelder in voor een historisch overzicht in vogelvlucht. Je bent dan al een half uur kwijt. In één uur: de Witte dame, het Philips Museum, het Wilhelminaplein, het Bergkwartier, de Kazerne en de markt. En dan vergeet ik Christine Leduc en haar buurman, coffeeshop The Pink. Voor ons normaal, voor expats een bewijs van hun keuze voor een vrije stad in een vrij land.

Maar op 1 mei 2020 is het stil in Eindhoven. Ik zal blij zijn als ik weer snel kan gidsen.

– 1 mei-

Voor meer informatie: info@willem-hornman.nl