Gids

Foeilelijk

Kasteel Heeswijk, een complex van eeuwen

Foeilelijk is een oud woord en in zekere zin van toepassing op Kasteel Heeswijk. Brabants Landschap zette een wandeling uit rondom dit bastion. De basis van het bouwwerk is een ‘mottekasteel’ uit de 11e eeuw. ‘Motte’ staat voor een aangelegde aarden heuvel. Dat was nodig want deze ‘waterburcht’ (ook zo’n oud woord) ligt in een moeras. Eeuwen van bouwen gingen voorbij. Het resultaat: een complex dat je mooi kunt vinden van lelijkheid. Niet echt foeilelijk dus. Er verbleven beroemde gasten. We noemen Frederik Hendrik, De Zonnekoning, en Pichegru, generaal onder Napoleon.

In de 19e eeuw kocht Commissaris van de Koning André baron van den Bogaerde het kasteel.Hij zorgde voor waterbeheer, wat het woeste gebied ontsloot. Een vervolg daarop zien we in een meanderende Aa. De baron verbeterde ook het slot. Met succes. De locatie is populair bij St. Nikolaas, bruidsparen, wandelaars, toeristen. Duitse gasten zijn onder de indruk van de talrijke bezienswaardigheden op korte afstand van elkaar. Zo gebruikte een gezelschap de koffie in het kasteel, de lunch in kasteel Maurick en de high tea in Efteling Hotel. Geen kasteel, maar wel in sprookjesachtige sfeer.

De routebeschrijving: https://www.brabantslandschap.nl/assets/Uploads/Documenten/Horeca-Wandelfolder-Heeswijk.pdf

–26 oktober–

“Tegenbosch” tweede parel in Slowlane-ketting

In het stedelijk gebied van Eindhoven wordt een Slowlane aangelegd; een parcours van 32 kilometer lang en (doorgaans) 4 meter breed. De Slowlane levert een essentiële bijdrage aan de bereikbaarheid van de bedrijven in deze regio. Te denken valt aan de volgende concentraties: High Tech Campus (Waalre), ASML/MMC (Veldhoven), Strijp T (Eindhoven), Brainport Innovation Campus (idem) en de campus van Philips Health Care ( Best). Gebruikers van de trajecten zijn bestuurders van: fietsen, ligfietsen, e-bikes, velomobiels, flows, whikes, enz.

Die drukte is niet verwonderlijk. De Slowlane is een concreet antwoord op het mobiliteitsvraagstuk in de Metropoolregio Eindhoven. Een andere reden voor het succes is dat kenniswerkers graag in een groene omgeving verblijven en gebruik maken van sportfaciliteiten. De route voert onder meer langs het Dommeldal. Vooral dat gebied krijgt ter hoogte van De Hogt (knooppunt van de A67, A 58 en A2) een extra impuls, waarbij de nadruk ligt op natuur en recreatie. 

Fietsbrug “Tegenbosch” overspant met 160 meter de hele snelweg A2/N2 zonder onderbreking en verschiet van kleur als het druk wordt.

En wat maakt die brug nu tot een parel?  Het is een mooie brug die functioneel/aantrekkelijk wordt aangelicht. Een tweede parel bevindt zich op minder dan 5 kilometer afstand: de Hovenring. Een foto van deze ongelijkvloerse fietskruising elders op deze pagina.

30 augustus

De BLOB in hartje Eindhoven is een veel gefotografeerd gebouw. Deze opname is van GLOW 2017. Door Corona wordt in 2020 GLOW niet georganiseerd.

Binnenstadwandeling in 1 uur

De VVV van Eindhoven organiseert stadswandelingen. In een uur maak je in een kleine groep en Coronaproef in kort bestek kennis met de vijfde en meest innovatieve stad van Nederland. Meer informatie over de mogelijkheden > VVV:

https://www.thisiseindhoven.com/nl/visit/wat-te-doen/uitagenda/2077356594/stadswandeling-door-eindhoven

De rondleiding voert langs de rand van de binnenstad toont de ontwikkeling van het hart van Brainport. Tijdens de wandeling wordt verwezen naar trekpleisters in de directe omgeving. 

Hieronder de route en verwijzingen van 25 juli:

Stadswandeling van 1 uur

De VVV van Eindhoven organiseert stadswandelingen. In een uur maak je in een kleine groep en Coronaproef in kort bestek kennis met de vijfde en meest innovatieve stad van Nederland. Meer informatie over de mogelijkheden > VVV:

https://www.thisiseindhoven.com/nl/visit/wat-te-doen/uitagenda/2077356594/stadswandeling-door-eindhoven

De rondleiding voert langs de rand van de binnenstad toont de ontwikkeling van het hart van Brainport. Tijdens de wandeling wordt verwezen naar trekpleisters in de directe omgeving. 

Hieronder de route en verwijzingen van 16 juli jl:

VVV (Eindhoven CS > stationsgebied: https://www.amvest.nl/projecten/district-e/

Anton Philips > Geschiedenis (Anton) Philips: 

https://www.brabantserfgoed.nl/personen/p/philips-anton-frederik

Dommelstraat/Tramstraat: http://www.ihesm.com/eindhoven/

Raiffaissenstraat: > 

https://rijksmonumenten.nl/monument/518714/kantoorgebouw-cooperatieve-centrale-boerenleenbank/eindhoven/ en > https://www.rhc-eindhoven.nl >

Havenhoofd: > http://eindhoven-encyclopedie.nl/index.php/Geschiedenis_van_het_Eindhovensch_kanaal_tot_1846

DomusDela: > https://domusdela.nl

DAF Museum: > https://www.dafmuseum.nl

Smalle Haven > Brainport: 

https://brainporteindhoven.com/nl/ontdek/wat-is-brainport-eindhoven

Van Abbe > museum: https://vanabbemuseum.nl 

Paradijslaan > Kazerne: https://kazerne.com

Bergkwartier > Wilhelminaplein: 

https://www.thisiseindhoven.com/nl/locaties/942333938/wilhelminaplein >

Clausplein > Victoriaplein: 

https://www.diederendirrix.nl/nl/projecten/stedenbouwkundigplan_-emmasingelkwadrant/ > Blob > Demer: https://www.brabantserfgoed.nl/page/4096/de-demer-in-eindhoven

25 juli

De Bijenkorf Eindhoven

Top 5 toiletten

Je moet wat, maar het kan niet. Corona houdt de deur dicht. Logisch, maar het virus neemt de dringende behoefte niet weg. Met een ontheemd gevoel denk je aan drie maanden geleden, toen sprak toegang tot een openbaar toilet nog vanzelf.

Vijf kleine kamers zijn de omweg waard, natuurlijk mits de deur open gaat

Op vijf Van Piere: huiselijk, maar zeker niet royaal. Het is een noodvoorziening voor lezers van spannende boeken. En uitzonderlijk: een boekwinkel met toilet.

Op vier De Hertog. Al sedert de verhuizing van de werkplek van Amsterdam naar het stationskwartier een favoriete stek. Dat komt door het Hollandse aanzien van de hoek waarin de trap naar het het souterrain. In Eindhoven is kruip door sluip door uitzonderlijk.

Op drie De Binnenstad, na een lange gang klein maar fijn. Het toilet is als het restaurant zelf: lunchroom 2.0; Brainport waardig.

Op twee De Kazerne aan de Paradijslaan. Een heerlijke place to be voor designliefhebbers. Kraan en föhn in één hand. De Mercedes Benz onder de Eindhovense toiletten.

Op één met afstand De Bijenkorf. Achter de mooiste warenhuisgevel van Nederland vind je het schoonste en misschien wel meestbezochte kamertje 100 van Eindhoven. Het wachten waard.

De Hovenring; een landmark met grote bekendheid in binnen en buitenland, maar minder geliefd bij veel fietsers die deze ongelijkvloerse kruising moeten nemen. De Hovenring is een belangrijke schakel in de slow lane, het wegennet voor fietsen in het Stedelijk Gebied Eindhoven.

Corona 1 mei 2020

Op elke eerste vrijdag van de maand nodigt Eindhoven nieuwe, buitenlandse inwoners uit voor een kennismakingswandeling. Expats krijgen een eerste indruk van de binnenstad. Het is bijna als een elevator pitch. Als gids van de marketingorganisatie van Eindhoven wil je je gasten meteen inpakken. Je wil hen winnen voor hun eigen keuze: Eindhoven als carrièrestad. En dat in slechts 90 minuten!

Dat is veel te kort, blijkt elke maand weer. En de wandeling wordt gewaardeerd. Mond-tot-mondreclame onder de expats maakte uitbreiding van het gidsenteam zelfs nodig. Je begint op de Vestdijk, vertelt wat over de Dommelstraat en staat stil bij de beelden van (in willekeurige volgorde!) carnaval en Anton Philips. Duik daarna de fietskelder in voor een historisch overzicht in vogelvlucht. Je bent dan al een half uur kwijt. In één uur: de Witte dame, het Philips Museum, het Wilhelminaplein, het Bergkwartier, de Kazerne en de markt. En dan vergeet ik Christine Leduc en haar buurman, coffeeshop The Pink. Voor ons normaal, voor expats een bewijs van hun keuze voor een vrije stad in een vrij land.

Maar op 1 mei 2020 is het stil in Eindhoven. Ik zal blij zijn als ik weer snel kan gidsen.

Voor meer informatie: info@willem-hornman.nl