Gids

Noordeinde

Noordeinde, hartje zomer, een uur voor middernacht

Aan de hemel schemert nog licht. Het is 22.30 u, het hemdjasje hangt nog over de schouder. Je voelt je als een toerist in het buitenland. De tafeltjes in de tuin van La Liguria zijn nog behoorlijk bezet. Op deze zomeravond heeft niemand haast aan het Noordeinde. Het paleis toont fraai, met rondom een reeks galeries, kledingzaken, een enkel antiquariaat en uitzicht op een parkje.

Den Haag was kleinschalig, provinciaals, geen hofstad. Lage bebouwing, goedkope baksteen. Pontificale voorgevels, dat wel. Haagse bluf.  ‘s-Gravenhage is gegroeid, is niet meer de stad van tante Annie maar nog steeds op bijzondere wijze Hollands sjiek. Zou neef Sebastiaan nog leven?

In de gevel van Oger maakt een bruidspaar zich op voor de foto shoot. Ze zien er geweldig uit. Zij in klassiek wit met een getinte bustelijn. Hij donker in een wit smokingjasje met piekerige zwarte revers. Om 22.45 u past het geheel prima bij elkaar.

De steeg naar Roos en Doorn, is als altijd druk met borrelaars. Op de achtergrond Tonny Bennet. Het kan nog, met Lady Gaga.

Op straat, in de restaurants, alles in het Engels, ondanks onvoldoende beheersing van die taal. Dát jeukt, ook al is 070 goddank nog geen 020. 

-17 juli-

Hoe warm kan een zomer zijn?

In het voorjaar van 2022 organiseerde NRC onder haar lezers een schrijfwedstrijd met als thema “Hoe warm kan een zomer zijn?” onder de talrijke inzendingen werden vijf stukken beloond met een plaatsing. Ik zat daar niet bij. Het niveau van de inzendingen moet dus extreem hoog geweest zijn. De publicaties heb ik nog niet teruggevonden.

Voorjaar in het Philips van Lennep – park, een ontdekking

De sluiting van de parkeergarages ontmoette toch weerstand. B& W wil in de relatief koele ruimte beschutting bieden aan inwoners die hun woning ontvluchten. Het college toonde cynisme in een interview in het ED. Burgemeester Dijkhof (VVD): “Heb oog voor de zegeningen van deze hittegolf. Er is geen sprake meer van een rattenplaag. Ik zie een verband”.

De fonteinen in het centrum staan al geruime tijd droog. Brabant Water draait sinds tien dagen van middernacht to 05.00 u. de kraan dicht. Deze maatregel roept nog steeds agressie op. De douche-emmers met drempelwieltjes en handgreep voor de antislipmat zijn uitverkocht. Gemeentelijke handhavers controleren in de Villawijk en De Elsent op het ongeoorloofde gebruik van airco’s.

Ondanks de hitte in de binnenstad gaan de kennismakingswandelingen gewoon door. Het gemeentebestuur organiseert die rondleidingen voor expats die zich in ‘Brainport’ vestigen. Eindhoven is door de hoge dichtheid van betonnen woon- en werkblokken de heetste stad van Nederland. Dat maakt voor de kennismigranten kennelijk weinig uit. Voor Chandresh Narendan uit Mumbai is er niets nieuws onder de zon: “Hier is het 45 graden Celsius, bij ons 53. Jullie besparen op water, wij hebben nauwelijks nog wat te drinken. Hoe heet kan een zomer zijn?”

-13 juni-

De Lord

Zeelst blijft Zeelst

Op de rotonde Kruisstraat-Zoom-Peter Zuidlaan prijkt een koningslinde. De boom moet een naam krijgen. Wellicht De Lord?

Die boom is welbeschouwd een blijk van wederzijdse waardering voor de gemeente en de actiegroep tegen de vestiging van twee fastfoodbedrijven. Het oog was gevallen op het  belendende perceel aan de Zoom. Het college was akkoord maar had nog geen wijziging bestemmingsplan ingediend. Het uitstellen van de procedure bleek de redding voor de strijdvaardige omwonenden. Zij vonden het plan gevaarlijk, lelijk en overlast gevend. De locatie moest het aanzien krijgen van het dorpse karakter van Zeelst. Drie maanden voor de verkiezingen, kort voor het kerstreces, draaide de actiegroep optimaal en kreeg veel bijval. De oppositie zou de plannen afkeuren. Liever gezichtsverlies dan stemmenverlies, dacht de coalitie en haalde alsnog bakzeil. De groenstrook bleef behouden.

De actiegroep vroeg de gemeente om toestemming voor de plaatsing van een boom. De vraag viel in goede aarde, zij kregen boom en onderhoud cadeau. En dat binnen vier maanden na het raadsbesluit. 

‘Zeelst blijft Zeelst’. Die eigenzinnigheid vind je terug in villa De Lord. Die villa staat verderop in de Kruisstraat en is vernoemd naar Frans Bazelmans, een eigenwijze vooroorlogse textielbaron. Die koningslinde gaat vast De Lord heten.  

-10 april-

Van Gaal

Een vondst van jewelste: de fietsknooppuntroute

Van Gaal is weer bondscoach. Hij gaf nog niet zo lang geleden toestemming om dit bericht aan den volke bekend te maken. Van Gaal is zeker niet edelmoedig, wel moedig want tot dan uiterst kritisch op dat Nederlands elftal. Ik waardeer Van Gaal vooral vanwege zijn in breng in een campagne van Mediamarkt.

Van Gaal doorkruiste mijn fietstocht toen ik een verkeerspaal met drie bordjes naderde. Knooppunt tien rechtdoor, knooppunt 10 rechtsaf, daartussen de tekst “alternatief”. Van Gaal parafraserend vroeg ik mij af: ben ik zo dom of ging er wat fout bij de routeplanners? Wat is nu de alternatieve route? Rechtdoor of rechtsaf? En wanneer word je veronderstelt die route te nemen? Gezien de actuele waterstanden en de locatie van de borden (langs de Lek) zou rechtsaf logisch zijn. Maar dat was nu juist de normale route volgens de geprinte routebeschrijving.

Zoals we het beste Benelux-voetbal aan de Belgen danken, zo danken wij ook de fietsknooppuntenroute aan de zuiderburen. Door de vaak weinig consequente route-aanduiding doet de rode draad in een fietstocht regelmatig denken aan een gordiaanse knoop. Dat neemt niet weg dat route (en autofietsdragers) bouwstenen zijn voor een heerlijk tochtje door tot dan onbekende of vergeten oorden.

-3 maart-

Loom Light

Door een lockdown stopte GLOW 2021 een dag eerder dan gepland. Corona leidde daarnaast tot drie gescheiden routes en een sobere aanpak. Toch bezochten duizenden de jaarlijkse lichtpresentaties.

Het lichtmonument van Titia Ex aan de Kanaaldijk-Zuid was onderdeel van Glowwandeling centrum en is een blijvend interactief kunstwerk, getiteld ‘Loom Light’. Het heeft een doorsnee van ongeveer 3.50 meter, waaiert uit van 4.50 meter tot bijna 6 meter hoog. ‘Loom Light’ is een eerbetoon aan Jan Zwartendijk en Chiune Sigihara. De locatie is bijzonder omdat het kanaal een van de weinige plekken is waar de geschiedenis van Eindhoven van vóór Philips zichtbaar is.  

Jan Zwartendijk was in 1939 directeur van Philips in Kaunas, Litouwen. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak stelde de Nederlandse regering Zwartendijk aan als plaatsvervangend consul in Litouwen. In die hoedanigheid redde hij de levens van duizenden Joodse vluchtelingen in dat land door hen visa voor Curaçao te verstrekken. Hij bedacht deze vluchtroute in samenwerking met onder meer de Japanse ambassadeur Chiune Sigihara. (Jan Brokken de Rechtvaardigen).

Het beeld werd in competitie gemaakt in opdracht van de Litouwse regering om daarmee Zwartendijk en Sigihara te eren. Philips en de Nederlandse overheid hebben nooit veel aandacht aan deze operatie besteed, het beeld werd als ‘te Joods’ afgewezen.

-10 november-

Voor meer info over wandelingen in Eindhoven en regio: Groepsprogramma’s

Stapel op DDW 2021

Bomen verzagen tot planken en dan stapelen

Deprimerende tijden verlangen naar heldere antwoorden op lastige vragen. Een bezoek aan de Graduation Showtijdens de Dutch Design Week is een opknapbeurt voor somber gestemde bezoekers. Bachelors en masters (het verschil is niet altijd duidelijk) geven elk jaar oplossingen voor de problemen die de vorige generatie niet heeft kunnen voorkomen, laat staan oplossen.

Veel afstudeeropdrachten hebben betrekking op textiel, vooral kleding. ‘Installaties’ en de zorg daarvoor lijken belangrijker dan de opdracht zelf. Weer andere projecten blinken uit in eenvoud of intelligentie. Dat had ik zelf moeten bedenken, denk je dan.

Met “Stapel” werd een student wiens naam mij ontschoten is bachelor. In Amsterdam vallen jaarlijks tussen de 3.000 en 4.000 bomen om. Ze worden soms tot hout verwerkt of ze gaan op in de bio-energiecentrales. De gemeente Amsterdam zou het liefst de stammen zelf verwerken tot hout. Probleem: hout vraagt ruimte en die is er niet in de historische binnenstad. Daarnaast vreet hout drogen energie als het geforceerd gebeurt. De oplossing van de student: zorgvuldig opgebouwde en geborgde stapels houten planken in en rondom verblijfsgebieden. Leuk, spannend voor kinderen en ouderen zien wat er gebeurt met de bomen. Een tien met een griffel en een kus van de juffrouw.

-1 november-

Blou toilet

Hotel Haarhuis, Arnhem

The House of Heritage, Hotel Haarhuis. Het gebouw valt niet op, deels als gevolg van de ingetogen, spaarzame stijl van de wederopbouw met toen nog nieuwe materialen. Er is zwaar gevochten in Arnhem in ‘44, bij de brug. De binnenstad werd diep geschonden maar is nu een toonbeeld van integratie van bouwstijlen. Daarin past het hotel dat haar oorsprong vindt in een koffiehuis uit de jaren 20 van de 20e eeuw. ‘De Hoek’ en de doorgaans goedbeklante lobby herinneren daaraan. In Hotel Haarhuis herken je een oude, belangrijke functie van hotels: de plaats waar inwoners van de stad en logees elkaar treffen. Hotels hadden een sociale functie. Je  was er om gezien te worden en nieuwe contacten te leggen. In de gevelvitrine een foto van het hotel met daarvoor een Volkswagen Karman Ghia.‘Heritage’. Nostalgie? Niet echt als het gaat om de inrichting die eerder modieus is, alweer bijna gedateerd. Blou Rooftop Bar biedt ruim zicht op het meerlaags vormgegeven station van Van Berkel. Het prijswinnende toilet trekt desondanks aandacht. Een overcomplete liftschacht kreeg een ‘glazen’ vloer, daarop een sjiek toilet met alles wat daar bij hoort. Doortrekken resulteert in een adembenemende lichtshow. Wat een geluk dat een galeriehoudster tipte.

-28 oktober-

Brasserie Bellevue

Nieuw in Eindhoven

Brasserie Bellevue. De aanleiding tot het bezoek was een verjaardag. De oorzaak is de pandemie-vertraagde opening van een Frans restaurant. Ook: heimwee naar L’Ancien Belgique, Bistrôt Jaques, La Grande Bouffe. Oude tijden keren niet terug, herinneringen blijven. Brasserie Bellevue verbindt het Eindhoven van toen met een binnenstad die nu jonger is dan het ooit.

De brasserie zit in het mooie pand van voorheen Van Der Schoot aan de Kleine Berg. Zelden een groothandel zo ruimhartig haar ijzerwaren in voorraad zien houden. De kaart van het restaurant doet er niet voor onder. 

Hoe moet je als niet-recensent de culinaire kwaliteiten van de keuken beoordelen? Neem geen specialiteiten maar de plat du jour. Kies een voorgerecht dat alleen goed kan zijn als de ingrediënten deugen. Kies voor wijnen per glas, per gerecht. Dat kan hier probleemloos. Filet Americain met perfect vlees omringd door kwartelei en smaakmakers zoals uisnippers, peterselie, kappetjes. Het daggerecht: snoekbaars op spinazie, daarnaast frites en huisgemaakte mayonaise. Geen zoetstoffen. Chef Claire weet waarom je kiest voor de Franse keuken. De calvados als digestief smaakt en ruikt naar appel. 

Kritiek? De ietwat oubollige playlist. Totdat de buurman, tien jaar jonger, zijn vrouw zachtjes toefluisterde: “leuk he? This Melody”!

– 19 oktober-

Tijd

Eindhoven Marathon, de gezelligste, bijna de snelste

23 Dagen tussen de laatste lock down dag en de Marathon van Eindhoven. Volgens liefhebbers de gezelligste, volgens kenners sneller dan de grootste twee met Rotterdam aan kop. Dat je de superioriteit van Eindhoven niet terugziet in de uitslagen is natuurlijk een kwestie van tijd. Binnen enkele jaren zullen de toprenners ook de weg naar de Vestdijkfinish willen leren kennen.

Gezelligheid maakt de marathon nog niet gevaarloos. Een collega in de raad liep bij een bewaakte oversteek van de route een gebroken knieschijf op. Een taxi miste even het overzicht. 

Het was de eerste loop na twee jaar, maar Corona leek na drie weken al net zo ver weg. Geen mondkapjes, geen 150 cm afstand tussen toeschouwers en supporters. Maar ook: een rustige sfeer, zich spontaan vormende wachtrijen bij de oversteekplaatsen en aan de voeten van de loopbrug. Corona was ver weg, maar niet uit het zicht.

Dat beeld zal waarschijnlijk terugkomen bij de volgende twee grote evenementen die binnen een maand alweer geschiedenis zullen zijn: Dutch Design Week (oktober0 en GLOW (november). Een aangepast programma moet bijdragen aan demping van de verwachte uitbraak van griep, een vierde uitbraak van Corona, of beide. Die races zijn nog lang niet gelopen.

-13 oktober-

https://www.thisiseindhoven.com/nl/visit/wat-te-doen/uitagenda/2077356594/stadswandeling-door-eindhoven