Trouwambtenaar

Voor meer informatie: info@willem-hornman.nl en https://www.veldhoven.nl/buitengewoon-ambtenaar-van-de-burgerlijke-stand-babs

Smeltkroes

Alexander en Esrahan trouwden op 5 februari

Zesmaal per jaar is de Veldhovense trouwambtenaar ‘babs van dienst’. Op maandagochtend worden gratis en goedkope huwelijksvoltrekkingen en partnerschapsregistraties afgewerkt. Doorgaans is de aanleiding zakelijk. Soms word je echter overvallen door een feestelijk gezelschap. Zij maken een belevenis van een ceremonie die nog geen tien minuten duurt. Leuk dat je dan als babs van dienst eens kunt improviseren.

5 Februari was zo’n dag. Esrahan en Alexander kwamen ruim voor aanvang van de plechtigheid en zij kwamen met z’n dertigen. De bruid is een Eindhovense uit Turkse ouders, de bruidegom is geboren Rus. Al jaren voor hij Esrahan leerde kennen was hij bekeerd tot de islam. Goede baan, goede taalbeheersing, niets mis mee. In Veldhoven zijn multiculturele verbintenissen niets bijzonders. Bijzonder was wel, vertelde het paar, dat een Turkse vrouw huwt met een niet-Turkse man. Het gaf de mogelijkheid om tijdens de plechtigheid kort in te gaan op de smeltkroes van culturen die deze regio steeds meer kenmerkt. Niet de wet of de cultuur moet bepalend zijn, maar de waarden en normen die door alle mensen worden gedeeld. Dat de plechtigheid wat later in een moskee in Eindhoven net even belangrijker werd gevonden neem je als babs van dienst voor lief.

-9 februari 2024-

Outback

Een superromantische huwelijksvoltrekking

Soms krijg je als trouwambtenaar het gevoel dat je in een romantische film terecht komt. Dit overkwam mij tijdens een briefing. 

Een leuk huisje in het historische centrum van Eindhoven, waar je soms meer Engels dan Nederlands hoort. Een geliefde woonwijk, maar dit stel stond op punt van emigreren. Wat is het verhaal van de film? Een jonge Nederlandse gaat als backpacker. de wereld leren kennen Na deze wereldreis was zij ervaren genoeg om de plek waar zij uiteindelijk neerstreek op juiste waarde te schatten. Ergens in de outback van Australië. Op die dag kon zij meteen aan de slag achter het buffet van het lokale café. Diezelfde middag stapt een Marloboroman binnen. Je zag ruige natuur, weide vlakten en wild vee. Niet de man die je de controle gunt over de Philips Senseo in het Philips Dorp. Zelden komt een vreemde in zijn habitat. Als het gebeurt weet je of die persoon er op haar plek is, of niet. Zij was dat en zij paste perfect in zijn wereld. 

Je hebt geen vijf minuten nodig om te zien hoezeer zij van elkaar houden. Je hebt niet veel meer tijd nodig om te zien dat hij zich gekooid voelde in Strijp. De outback was en bleef de grens van zijn habitat. En dus zijn zij en hun kinderen inmiddels verhuisd naar het nieuwe homeland.

-24 augustus 2023-

Nicole en Victor en Mirza

Foto Pure Personal; tweede van links Mirza, in het midden twee dochters

Soms doe je als trouwambtenaar een stapje terug. De wet stelt eisen aan het ambt, je wordt beëdigd door de rechtbank en benoemd door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente waar de huwelijksvoltrekking plaatsvindt. Een goede vriend of familielid kan dus niet zomaar ‘babs’ zijn. In zo’n situatie doet  de trouwambtenaar een stapje terug. Hij beperkt zich dan tot het puur formele deel van de plechtigheid.

Zo ook bij Nicole en Victor. Victors boezemvriend Mirza (koppelaar van het bruidspaar) werd de voorganger tijdens de huwelijkssluiting. Ellen jr. is een vriendin van Nicole. Haar vader is trouwambtenaar. Hij tekende voor het officiële onderdeel.

‘Voorganger’, ‘ceremonie’. De begrippen zijn niet toevallig gekozen. De bekende psychiater-psychotherapeut Dirk de Wachter vraagt zich in zijn meest recente boek af of je een seculiere betekenis kunt vinden in een religieuze traditie.  Maar helemaal niets doen op belangrijke momenten van het leven lijkt me ook vreemd. De relatie consecreren in bijzijn van familie en vrienden lijkt me een goede basis voor het stel. In die geest vond een mooie ceremonie plaats, met de vier kinderen.

Bij een zalig feest past een offerande. Het bruidspaar schonk Stichting Leergeld Veldhoven & De Kempen een loffelijke donatie.

-22 juni 2022-

Karin Jonkers en Kees van Zantvoort

Een grote plchtigheid in kleine kring

Karin en Kees hebben al jaren verkering, wonen desondanks gescheiden. Zij kozen voor de huwelijksvoltrekking omdat deze ceremonie in herinnering blijft als Kees straks er niet meer zal zijn. Kees en Karin wilden alleen de kinderen en kleinkinderen bij de ceremonie betrekken. Het huwelijk werd in de trouwzaal van de gemeente Veldhoven in familiekring voltrokken.

-24 mei 2023-

Jo en Astrid Bazelmans

Jo en Astrid maakten hun plechtigheid feestelijk

Op 17 juni overleed Jo Bazelmans. Hij wist dat zijn dood aanstaande was, zijn omgeving wist dat ook. Hij trouwde op 13 april met Astrid barones van Lijnden tot Oldenaller. In het voorgesprek zei Jo onder meer: “Mijn leven is volledig. Een langer leven zou niets toevoegen. Is dus ook niet nodig. Ik heb veel meegemaakt. Ernstig ziek. Veel te jong een dochter verloren. Brand, een huwelijk dat niet meer viel vol te houden. 20 Jaar gewoond op Molenvelden met veel lief, maar ook met leed. De laatste periode werd de mooiste, met Astrid.”

“Mijn verhaal is verteld. Ik kijk terug op een rijk leven waarin ik heb geleefd. Het is toch allemaal mooi geworden. Je zegt wel eens: ‘wie het laatst lacht, lacht het best’. In zekere zin geef ik alle zwartijkers in mijn leven het nakijken want het is een kort leven. Maar het leven is geleefd.” 

In Jo’s jonge jaren hadden de BeeGees al een hit: ‘I started a joke.’ Hij werd er toen al door getroffen. Het werd zijn geuzelied: “Ik leef mijn leven op mijn manier, je kunt er om lachen, maar het is mijn manier van doen en het heeft mij tot hier gebracht”. 

-17 april 2023-

Huwelijksvoltrekking Ingrid Scheffers Hella Bogers

Het echtpaar Scheffers Bogers

Het thema van de huwelijksvoltrekking van Ingrid en Hella was nooit gedacht, onmogelijk en toch gebeurde het. “We laten het ons overkomen. De muziekkeuze sloot daarop goed aan. Een couplet:

 Nothing but thieves: Impossible

I could drown myself in someone like you
I could dive so deep I never come out
I thought it was impossible
But you make it possible

.Beiden zeggen de geborgenheid de veiligheid het meest te waarderen in een relatie. 

“Wat je geeft krijg je terug” zei Ingrid, waarmee zij Hella citeerde. Beiden konden zich vinden in de sfeer van intimiteit, geborgenheid die klinkt in een gedicht van Toon Hermans:

Als je echt van iemand houdt.

Iemand alles toevertrouwt.

Een die echt weet wie je bent,

Ook je zwakke plekken kent,

Die je bijstaat en vergeeft,

En die ‘naast en ‘in’ je leeft,

Dan voel je pas wat leven is,

En dat liefde geven is.

Ik had een heel open en ook warm voorgesprek waarin Hella en Ingrid echt alles vertelden wat ik wilde weten. Waarom wilde ik dat? De trouwambtenaar heeft twee taken: een beeld schetsen van het paar én dat paar in de echt verbinden. Doorgaans zijn de stelletjes tussen midden 20 en midden 30. Een ouder paar heeft een ander verhaal. Niet ‘we hebben het allemaal al gezien’, wel: ‘samen met de kinderen inhoud geven aan het leven en natuurlijk ook nog heel veel van elkaar genieten’.

-30 maart 2023-

Hakan Mengüc

Hakan Mengüc, kunstenaar en filosoof

Voorgesprekken zijn gericht op het schetsen van een profiel van het bruispaar. Het paar moet zich erin herkennen en liefst de overige aanwezigen ook. Vaak hebben deze profielen, in feite de speech van de babs, een lichtvoetig karakter. Het gaat immers om een feestelijke bijeenkomst. Liedjes en gedichten geven ook een persoonlijk beeld.

“Vaak’ maar niet altijd. Zo kwam in een recente briefing de naam Hakan Mengüc naar voren. Hij is een Turkse schrijver, muzikant, spreker en zeer succesvol. Mengüc vertolkt het soefisme. Soefisme staat voor een islamitische stroming waarin twee elementen essentieel zijn: soberheid en het vormen van je omgeving tot een eenheid in manier van leven. Een eenheid, gebaseerd op de koran, met invloeden uit de Oudgriekse en oudchristelijk oosterse kerk. Al die invloeden vormen een levenswijze waarin niet de materie geldt maar de beleving van het leven, van elkaars leven en daarin een weg tot God.

Mengüc zegt: “Hoop is niet puur optimisme. Hoop is ook niet wegkijken voor de ellende waarmee de mensheid geconfronteerd wordt. Hoop betekent alle mogelijkheden zien en je best doen voor het goede in plaats van voor je huisdeur zitten en het kwaad vervloeken.”

Briefings als deze zijn even zeldzaam als waardevol.

3 maart

Voor meer informatie: info@willem-hornman.nl en https://www.veldhoven.nl/buitengewoon-ambtenaar-van-de-burgerlijke-stand-babs